Mediere

Oana Elena Bran - AVOCAT și MEDIATOR

Oferim servicii complexe în diverse domenii de expertiză, atât în domeniul medierii, cât și în ceea ce privește avocatura. Medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate - art. 1 din Legea nr.192/2006
Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-şi soluţiona disputele prin mediere atât în afara, cât şi în cadrul procedurilor obligatorii de soluţionare amiabilă a conflictelor prevăzute de lege.
Oferim servicii de mediere în vederea rezolvării relațiilor de muncă, comerciale, civile, relațiilor de familie, precum și în vederea retragerii plângerii prealabile ori împăcării în dreptul penal. Părților li se poate recomanda de catre instanța de judecată să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces, în vederea soluţionării conflictelor civile, de familie, penale, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
Daca reclamantul nu participa la sedinta de informare despre mediere, în cazul în care instanța a recomandat acest lucru, dosarul poate fi suspendat pentru neîndeplinirea acestei obligații.
În latura penală, conform legii, medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Pentru celelalte infracțiuni, intervenția medierii poate avea ca efect, după caz, renunțarea de către procuror la urmărirea penală, reducerea pedepsei aplicate, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, renunțarea la aplicarea pedepsei și amânarea aplicării pedepsei. Astfel de măsuri pot fi dispuse de procuror, în primul caz, respectiv de judecător, în restul situațiilor, după verificarea condițiilor ce trebuiesc întrunite pentru luarea unor astfel de măsuri, un rol important având acordul de mediere în momentul individualizării pedepsei.
Părțile pot apela la mediere din proprie inițiativă sau la recomandarea organelor judiciare. În materie penală, organele judiciare au obligația de a aduce la cunoștința suspectului, inculpatului sau părții vătămate dreptul de a apela la un mediator. Medierea fiind o procedură voluntară, părțile nu pot fi constrânse să o accepte. Atunci când acordul de mediere are ca obiect infracțiuni urmăribile la plângerea prealabilă sau pentru care e posibilă împăcarea, acesta împiedică începerea sau continuarea procesului penal, producând astfel efecte în ambele laturi ale procesului penal.
Home photo
× Whatsapp