Difuzarea de fotografii sau videoclipuri fără acord în mediul on-line. Cum ne dăm seama dacă este legal să distribuim o fotografie în care apare o persoană în mediul on-line? Pot să dau în judecată o persoană care a distribuit o fotografie cu mine în mediul on-line?
Difuzarea de fotografii sau videoclipuri fără acord în mediul on-line. Cum ne dăm seama dacă este legal să distribuim o fotografie în care apare o persoană în mediul on-line? Pot să dau în judecată o persoană care a distribuit o fotografie cu mine în mediul on-line?

Problema postărilor în mediul on-line a devenit și pe plan juridic o adevarată temă de dezbatere, astfel, am scris acest articol despre comportamentul în mediul on-line și vom răspunde întrebărilor precum: ”ce se întamplă în situația în care sunt fotografiat/ă fără voia mea?” sau ”ce se întâmplă dacă cineva a postat o fotografie sau un videoclip cu mine pe un site de socializare?”

În aceste situații se pune problema, în primul rând, de existența consimțământului. Dacă fotografia este realizată fără consimțământ sau postată fără consimțământ, atunci există posibilitatea legală de a fi eliminată de pe aceste platforme, precum și dreptul de a pretinde daune morale, în cazul în care respectiva postare a cauzat un prejudiciu.

Din punct de vedere al dreptului penal, această manifestare în spațiul on-line este reglementată distinct, respectiv fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință, încăpere sau dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoarea de la o luna la 6 luni sau cu amenda precum și divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a acestor imagini sau sunete către O ALTĂ PERSOANĂ SAU CĂTRE PUBLIC.

Într-o astfel de situație, este necesară o plângere prealabilă realizată de către persoana vătămată, sau, în cazul în care respectiva persoană este minor, de către părinți ori de persoana care îl are în grijă.

În această situație, plângerea prealabilă se introduce la secția de poliție sau parchetul din circumscripția locului săvârșirii faptei, adică locul în care persoana a fost fotografiată, filmată, înregistrată etc.

Chiar dacă în codul penal este specificat faptul că fotografia sau videoclipul este distribuit ”către public”, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit faptul că facebook este considerat spațiu public, iar prin asemănare, în această categorie intră și celelalte platforme on-line de socializare. Atfel, o fotografie distribuită fără consimțământ pe facebook îndeplinește exigențele juridice ale dreptului penal și poate fi formulată o plângere penală împotriva persoanei care a săvârșit fapta.

Ce se întâmplă în situația în care o fotografie distribuită în mediul on-line îmi afectează viața și doresc o soluție mai rapidă?

Este adevărat faptul că procesele pot dura mult timp iar neexistând o hotărâre judecătorească poate fi menținută public mult timp însă există posibilitatea formulării unei cereri de ordonanță președințială care are caracter provizoriu și executoriu, prin care poate fi cerută o asemenea măsură, de înlăturare a fotografiei temporar, până la finalizarea procesului, procedură care poate fi inițiată cu plata unei taxe judiciare de timbru, conform art. 6 alin (4) din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 80 din 26 iunie 2013, în valoare de 20 lei, dacă cererea este neevaluabilă în bani, respectiv 50 lei, dacă valoarea acesteia nu depăşeşte 2.000 lei, şi cu 200 lei, dacă valoarea ei depăşeşte 2.000 lei.

 Această cerere de ordonanță președințială se introduce la instanța competentă să judece fondul dreptului, judecata se face de urgență și cu precădere iar părțile sunt citate potrivit normelor privind citarea în procesele urgente, urmând ca instanța să aprecieze, în caz de urgență deosebită, ca ordonanța să fie dată fără citarea părților și chiar în aceeași zi.

Cabinetul de Avocat ”OANA ELENA BRAN” oferă servicii juridice calificate în diverse arii de practică ale dreptului, preponderent în probleme ce țin de materia dreptului penal/procesual penal și dreptului civil/procesual civil, asigurând clienților noștri asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată din București și din țară (Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel), a organelor de urmărire penală (Parchete, DNA, DIICOT), a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, precum și în fața organelor administrației publice sau instituții.

Ne găsiți aproape de centru București. Biroul de avocatură este situat  în mun. București,  Piața Iulia nr.8, bl.i7, sc.2, ap.45, Sectorul 3 (zona Decebal).

 

Av. Oana Elena Bran

0771627909

e.avocatura@gmail.com

× Whatsapp