DOSAR CÂȘTIGAT – Încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției
DOSAR CÂȘTIGAT – Încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției

Am obținut soluția de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. 

   Tip solutie: Încetat procesul penal 

  Soluția pe scurt: În temeiul art.396 alin.1 și 6 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit. f) C.proc.pen., art.154 alin.1 lit.d) C.pen. si art.5 C.pen., cu referire la art.155 alin.1 C.pen. interpretat prin Deciziile nr.297/2018 si nr.358/2022 ale Curtii Constitutionale a României, dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul A.AR…., pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, faptă prev. de art. 244 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 C.pen. (11 acte materiale) şi art. 5 C.pen. ca urmare a interventiei prescriptiei răspunderii penale.

În primul rând, trebuie amintit că în data de 25.06.2018 a fost publicată Decizia nr. 297/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal. 

Prin această decizie, Curtea Constituţională a stabilit următoarele: „Admite excepția de neconstituționalitate (…) și constată că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea ”oricărui act de procedură în cauză”, din cuprins. Totodată, Curtea a statuat că a permite celui care interpretează și aplică legea penală, în absența unei norme exprese, să stabilească el însuși regula după care urmează să rezolve un caz, luând ca model o altă soluție pronunțată într-un alt cadru reglementat, reprezintă o aplicare prin analogie a legii penale. Or, potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale, art.7 paragraful 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și art. 23 alin. (12) din Legea fundamentală, care consacră principiul legalității incriminării și pedepsei (nullum crimen, nulla poena sine lege), pe lângă interzicerea, în mod special, a extinderii conținutului infracțiunilor existente asupra unor fapte care, anterior, nu constituiau infracțiuni, prevăd și principiul potrivit căruia legea penală nu trebuie interpretată și aplicată extensiv în defavoarea acuzatului, de exemplu, prin analogie dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, este neconstituțională.” 

Prin decizia 67/25.10.2022 a I.C.C.J cu referire la interpretarea art. 155 alin. 1 CP și a art. 426 lit. b Cpp a decis: 

a) art. I pct. 1 „normele referitoare la întreruperea cursului prescripției sunt norme de drept penal substanțial supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activității legii penale prev. de art. 3 CP cu excepția dispozițiilor mai favorabile din art. 15 alin. 2 din Constituție și art. 5 CP”. Această decizie permite instanțelor de judecată să aplice prescripția răspunderii penale ca lege penală mai favorabilă. 

b) art. I pct. 2 „instanța care soluționează contestația în anulare întemeiată pe efectele deciziilor CCR 297/2018 și 358/2022 nu poate reanaliza prescripția răspunderii penale în cazul în care instanța de apel a dezbătut și analizat incidența acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.” De altfel, pe calea contestației în anulare nu se pot invoca chestiuni privind fondul cauzei, ci numai erori de procedură, conform Deciziei ICCJ 10/29.03.2017. 

Cu privire la termenele prescripției răspunderii penale (NCP) 

În conformitate cu art.154 Cod Penal, termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt: 

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani; 

b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;9 

c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani; 

d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani; 

e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda. 

Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act. 

Cabinetul de Avocat ”OANA ELENA BRAN” oferă servicii juridice calificate în diverse arii de practică ale dreptului, preponderent în probleme ce țin de materia dreptului penal/procesual penal și dreptului civil/procesual civil, asigurând clienților noștri asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată din București și din țară (Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel), a organelor de urmărire penală (Parchete, DNA, DIICOT), a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, precum și în fața organelor administrației publice sau instituții.

Ne găsiți aproape de centru București. Biroul de avocatură este situat  în mun. București,  Piața Iulia nr.8, bl.i7, sc.2, ap.45, Sectorul 3 (zona Decebal).

 

Av. Oana Elena Bran

0771627909

e.avocatura@gmail.com

× Whatsapp