DOSAR CÂȘTIGAT ÎN CONTESTAȚIE – REABILITAREA DE DREPT
DOSAR CÂȘTIGAT ÎN CONTESTAȚIE – REABILITAREA DE DREPT

Reabilitarea este instituția juridică prin care fostul condamnat este reintegrat în societate prin înlăturarea pentru viitor a consecințelor condamnării suferite, indiferent activitatea acesteia, făcând să înceteze decăderile, interdicțiile și incapacitățile atrase

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Clientul nostru a fost condamnat la pedeapsa închisorii de un an și două luni închisoare, pe care a executat-o în regim de detenție, după ce anterior a fost dispusă soluția amânării aplicării pedepsei, care a fost revocată (cea de-a doua infracțiune fiind săvârșită în termenul de supraveghere).

Inițial ne-am adresat Inspectoratului Județean de Poliție- Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative care ne-a respins cererea, apreciind că de la data primei condamnări petentul ar fi săvârșit o nouă infracțiune pentru care a fost condamnat definitiv, iar această ultimă infracțiune ar fi fost săvârșită în termenul de reabilitare.

Ulterior, ne-am adresat Judecătoriei motivând că soluția de amânare a aplicării pedepsei nu este o soluție de condamnare, drept urmare, nu există un termen de reabilitare, motiv pentru care am solicitat constatarea intervenirii reabilitării de drept.

Judecătoria a apreciat că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a constata intervenirea reabilitării de drept, inclusiv termenul de reabilitare este împlinit, însă aceasta nu este competentă să dispună asupra reabilitării, având în vedere dispozițiile art. 528 Cod de Procedură Penală.

Sentința a fost atacată la Tribunalul București unde, reprezentantul Ministerului Public a solicitat respingerea ca inadmisibilă a contestației pentru același motiv invocat și în fond.

Soluția:  în baza art. 425' alin. 7 pct. 2 lit. a raportat la art. 52art 533 C.p.p. admite contestația formulată de contestatorul-petent XXYYZZ împotriva sentinţei penale nr. XXYYZZ pronunțate de Judecătoria Sectorului  Bucureşti în dosarul nr. XXYY/ZZ/2022. Casează în totul sentinţa penală atacată şi pe fond rejudecând

În baza art. 165 şi art. 167 C.p. constată reabilitarea de drept pentru XXYYZZ cu privire la condamnarea la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. XXYYZZ./2018 pronunțată de Judecătoria C., rămasă definitivă prin decizia penală nr. XXYYZZ/ 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a II-a penală.

În baza art. 537 C.p.p. dispune ca după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe să se efectueze cuvenitele mențiuni pe hotărârea judecătorească prin care s-a pronunțat condamnarea arătată mai sus.

În baza art. 398 raportat la art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat în primă instanţă şi în contestaţie rămân în sarcina acestuia. Definitivă.

Cabinetul de Avocat ”OANA ELENA BRAN” oferă servicii juridice calificate în diverse arii de practică ale dreptului, preponderent în probleme ce țin de materia dreptului penal/procesual penal și dreptului civil/procesual civil, asigurând clienților noștri asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată din București și din țară (Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel), a organelor de urmărire penală (Parchete, DNA, DIICOT), a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, precum și în fața organelor administrației publice sau instituții.

Ne găsiți aproape de centru București. Biroul de avocatură este situat  în mun. București,  Piața Iulia nr.8, bl.i7, sc.2, ap.45, Sectorul 3 (zona Decebal).

 

Av. Oana Elena Bran

0771627909

e.avocatura@gmail.com

× Whatsapp