Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Potrivit art. 336 Cod Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Dacă persoana în cauză efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Dacă discutăm despre conducerea unui vehicul de către o persoană care a consumat droguri de risc sau de mare risc, pe lângă dosarul penal pentru conducere sub influența altor substanțe psihoactive, există posibilitatea de a fi reținută și infracțiunea de deținere de droguri pentru consum propriu, fără drept.

Este important de menționat faptul că infracțiunea de conducere sub influența drogurilor există indiferent de cantitatea de substanță depistată ori de tipul/tipurile de substanțe detectate.

Sub aspect tehnico-procedural detectarea în trafic a șoferilor se efectuează prin testarea acestora cu aparatul DRUGTEST, iar ulterior prin prelevarea unei probe de sange și a unei probe de urina.

După recoltarea probelor biologice, șoferului i se va intocmi un dosar penal pentru săvârșirea infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, și i se va reține permisul de conducere pe toată durata procesului penal, cu eliberarea unei dovezi fără drept de circulație.

Refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii prezenţei unor substanţe psihoactive, constituie, de asemenea, o infracțiune și se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Atunci când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive, se dispune și anularea permisului de conducere.

Cu privire la individualizarea pedepsei și modalitatea de executare, este important de reținut faptul că fiecare caz este unic iar detaliile pot face diferența între libertate și pedepse severe, motiv pentru care în orice situație este recomandat să discutați cu un avocat pentru a fi informați cu privire la situația în care vă aflați.

Cabinetul de Avocat ”OANA ELENA BRAN” oferă servicii juridice calificate în diverse arii de practică ale dreptului, preponderent în probleme ce țin de materia dreptului penal/procesual penal și dreptului civil/procesual civil, asigurând clienților noștri asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată din București și din țară (Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel), a organelor de urmărire penală (Parchete, DNA, DIICOT), a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, precum și în fața organelor administrației publice sau instituții.

Ne găsiți aproape de centru București. Biroul de avocatură este situat  în mun. București,  Piața Iulia nr.8, bl.i7, sc.2, ap.45, Sectorul 3 (zona Decebal).

 

Av. Oana Elena Bran

0771627909

e.avocatura@gmail.com

 

× Whatsapp