CE PRESUPUNE CONTRACTUL DE ÎMPRUMUT DE CONSUMAȚIE
CE PRESUPUNE CONTRACTUL DE ÎMPRUMUT DE CONSUMAȚIE

Contractul de împrumut este contractul prin care o parte (împrumutătorul remite celeilalte părți (împrumutatul) o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile și consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se oblige să restituie, după o anumită perioadă de timp, aceeași sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeași natură și calitate.

În lipsa stabilirii unui termen de restituire, acesta va fi stabilit de instanţă, ţinându-se seama de scopul împrumutului, de natura obligaţiei şi a bunurilor împrumutate, de situaţia părţilor şi de orice altă împrejurare relevantă.

Este important de stabilit acest termen de restituire deoarece este momentul la care începe să curgă termenul general de prescripție de 3 ani.

În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutatul este ţinut să restituie aceeaşi cantitate şi calitate de bunuri pe care a primit-o, oricare ar fi creşterea sau scăderea preţului acestora. Dacă împrumutul poartă asupra unei sume de bani, împrumutatul nu este ţinut să înapoieze decât suma nominală primită, oricare ar fi variaţia valorii acesteia, dacă părţile nu au convenit altfel.

În situația în care împrumutatul refuză restituire, contractul de împrumut încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii.

Cu privire la forma contractului, pentru a fi valabil nu este necesar să fie încheiat în formă scrisă sau formă autentică, poate fi încheiat verbal, însă, sub aspectul dovedirii apar complicații atunci când împrumutătorul va trebui să dovedească, în primul rând, existența contractului de împrumut, și în al doilea rând, nerestituirea sumei la termen.

Fiecare caz   este unic iar detaliile pot face diferența, motiv pentru care în orice situație este recomandat să discutați cu un avocat pentru a fi informați cu privire la situația în care vă aflați, iar, în cazul în care urmează să încheiați un contract, să obțineți o opinie juridică cu privire la clauzele inserate.

 Cabinetul de Avocat ”OANA ELENA BRAN” oferă servicii juridice calificate în diverse arii de practică ale dreptului, preponderent în probleme ce țin de materia dreptului penal/procesual penal și dreptului civil/procesual civil, asigurând clienților noștri asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată din București și din țară (Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel), a organelor de urmărire penală (Parchete, DNA, DIICOT), a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, precum și în fața organelor administrației publice sau instituții.

Ne găsiți aproape de centru București. Biroul de avocatură este situat  în mun. București,  Piața Iulia nr.8, bl.i7, sc.2, ap.45, Sectorul 3 (zona Decebal).

 

Av. Oana Elena Bran

0771627909

e.avocatura@gmail.com


× Whatsapp