LUAREA ȘI DAREA DE MITĂ
LUAREA ȘI DAREA DE MITĂ

Luarea și darea de mită sunt infracțiuni de corupție, prevăzute de art. 289 și art. 290 Cod Penal. 

Luarea de mită este fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri. 

Luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta. 

Darea de mită presupune promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase,în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri. 

            Infracțiunea de dare mită se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 

Cu privire la confiscare, în cazul luării de mită, banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent. 

Mituitorul constrâns nu răspunde penal, astfel, nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita. 

Totodată, în cazul infracțiunii de dare de mită există și o cauză de nepedepsire pentru mituitor dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta. 

În cazul infracțiunii de dare de mită, banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent, cu excepția cazurilor menționate (constrângerea mituitorului sau denunțul). 

Fiecare caz este unic iar detaliile pot face diferența între libertate și pedepse severe, motiv pentru care în orice situație este recomandat să discutați cu un avocat pentru a fi informați cu privire la situația în care vă aflați. 

Cabinetul de Avocat ”OANA ELENA BRAN” oferă servicii juridice calificate în diverse arii de practică ale dreptului, preponderent în probleme ce țin de materia dreptului penal/procesual penal și dreptului civil/procesual civil, asigurând clienților noștri asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată din București și din țară (Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel), a organelor de urmărire penală (Parchete, DNA, DIICOT), a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, precum și în fața organelor administrației publice sau instituții.

Ne găsiți aproape de centru București. Biroul de avocatură este situat  în mun. București,  Piața Iulia nr.8, bl.i7, sc.2, ap.45, Sectorul 3 (zona Decebal).

 

Av. Oana Elena Bran

0771627909

e.avocatura@gmail.com

× Whatsapp